Bouw uw eigen grijs water systeem. Per dag spoelt Nederland 300 miljoen liter water door het toilet. Met het gebruik van regenwater wordt al snel 55% op kraanwater bespaard,
Een vernieuwd en zeer compact plug & play regenwateropvangsysteem.
Â
De verschillende componenten die voorheen los bij het regenwatersysteem van JustNimbus werden geleverd, zoals de pomp, het bijvulpunt en de sensoren voor inhoudmeting, zijn bij de JustNimbus3000 allemaal in één zeer compacte unit verwerkt. Dit maakt het systeem eenvoudiger en sneller te installeren én stukken handzamer.
Â
1. Regenwater opvangen
Regenwater wordt opgevangen van het dak en via de regenpijp naar het JustNimbus-systeem geleid. Een filter op de pijp zorgt ervoor dat vuil tot 280 micron uit het water wordt verwijderd.
2. Water distribueren
De waterzak en de compacte unit bevinden zich in de kruipruimte onder het huis. Wanneer er vraag is naar water vanaf bijvoorbeeld de buitenkraan of wc, wordt het water naar de gewenste locatie gedistribueerd.
3. Continu goed functioneren
De pomp zorgt ervoor dat de waterleidingen altijd onder druk staan. Als de watervoorraad in de zak bijna op is, opent de elektronische regelaar een speciale klep die ervoor zorgt dat er een minimale hoeveelheid drinkwater in het systeem kan stromen.
4. Realtime monitoren
Dankzij de digitale aansturing en het online dashboard kan de gebruiker altijd en overal de relevante informatie over zijn systeem aflezen.
Â
Het JustNimbus regenwaterinstallatie werkt als volgt: Wanneer het regent valt de regen op het dak van het woonhuis of bedrijf. Het regenwater wordt vervolgens via de dakgoot, of bij een platdak rechtstreeks in de afvoer, afgevoerd met een hemelwaterafvoerpijp aangesloten op de dakgoot/afvoer.
Deze hemelwaterafvoerpijp die meestal tegen de gevel zit wordt de aanvoer van de JustNimbus regenwaterinstallatie. De hemelwaterafvoerpijp wordt aangesloten op de filtervlotterbuis en reinigt het regenwater. Vervolgens stroomt het gereinigde regenwater naar de waterzak en vult deze. Zodra het waterpeil in de zak stijgt, stijgt ook het waterpeil in de filtervlotterbuis zodat de vlotter omhoog gaat.
Mocht het gebeuren, dat na lange tijd van droogte of veelvuldig gebruik van het regenwater het waterpeil in de waterzak ontoereikend is voor gebruik, zakt ook de vlotter en laat een klep openen zodat water naar binnen kan stromen. Hierdoor wordt een minimale hoeveelheid kraanwater in de waterzak toegevoegd totdat de vlotter weer iets gestegen is en de klep laat sluiten. De vlotter is rechtstreeks aangesloten op de aanvoer van kraanwater.
Als er water gevraagd wordt van de waterzak doordat bijvoorbeeld het toilet wordt doorgespoeld of de wasmachine gaat draaien, zal de pomp water leveren vanuit de waterzak. De pomp houdt de waterdruk op 3 bar. Zodra er water gevraagd wordt slaat de pomp niet meteen aan maar voert de druk pas weer op als er ongeveer nog 1,5 bar waterdruk in de leidingen zit. Vervolgens wordt de druk weer opgevoerd naar 3 bar.
Het regenwateropvangsysteem van JustNimbus draait op 24 volt laagspanning, geschikt voor vochtige ruimtes. Het is ook uitgerust met internetconnectiviteit. Gebruikers kunnen dankzij deze technologie altijd en overal hun regenwaterdata monitoren, zoals de hoeveelheid regenwater in de zak, de besparing op drinkwatergebruik en de hoeveelheid water die uit de zak wordt gepompt. De connectiviteit maakt ook een koppeling aan de plaatselijke weersvoorspellingen mogelijk. Het systeem is bovendien op afstand te onderhouden en te updaten.
Â
De Filtervlotterbuis
De filtervlotterbuis is een PVC behuizing met een RVS gaasfilter die het water filtert tot 0.1mm. Dit filter is zo geconstrueerd dat het zelfreinigend is en een rendement heeft van 90% waterdoorlaat. De overige 10% is voor het reinigen en afvoeren van het vuil dat het filter opvangt. Het filter heeft een gering verval van aanvoerhoogte van het regenwater tot aanvoerhoogte naar de waterzak.
Niveauregeling
De hele installatie is voorzien van een niveauregeling die is aangesloten op de gewone huiswaterleiding. Zodra het waterpeil tot een minimum peil is gezakt laat een vlotterbal een klep openen om water in het systeem te laten lopen zodat de waterzak altijd voorzien is van voldoende water. Dus ook in zeer droge tijden zal de waterzak altijd van water voorzien zijn om de op de regenwaterinstallatie aangesloten apparaten van water te kunnen voorzien. Dit zal in de praktijk sporadisch voor komen gezien de capaciteit van de waterzak. Zowel het filter en de vlotter zijn in de filtervlotterbuis geÃntegreerd.
De waterzak
De waterzak vervaardigt van hoge kwaliteit kunststof materialen die zeer sterk, licht, flexibel en UV bestendig zijn. De naden van de waterzak zijn zorgvuldig gelast met behulp van hoog frequente lasmachines. Dit alles met een ISO certificering en conform KIWA K5101/94. De waterzak kan eenvoudig geplaatst worden en beschermt de inhoud optimaal tegen invloeden van buitenaf. De waterzak is standaard 3 x 3 x 0,5 meter groot en heeft een inhoud van circa 4500 Liter. Dit is voor de meeste woningen voldoende. Indien er een ander formaat waterzak gewenst is, voor gebruik in bijvoorbeeld een groot bedrijf of andere redenen, behoort dit tot de mogelijkheden. De waterzak is voorzien van een aansluiting op de PVC aanvoer .
De pomp
De aanzuigpomp is een hydrofoorpomp van 440Watt met een drukvat van 22 liter. De aanzuigpomp kan 2800 Liter per uur pompen tot een hoogte van 40 meter. De aanzuigpomp is voorzien van een sterke aanzuigslang die op de filtervlotterbuis aangesloten kan worden. De aanzuigpomp houdt de waterdruk op ongeveer 3 bar. Zodra dit gezakt is naar ongeveer 1,5 bar zal de pomp aanslaan en de druk weer opvoeren naar 3 bar.
In Nederland verbruikt de gemiddelde inwoner ongeveer 130 liter drinkwater per persoon per dag. Voor een groot gedeelte wordt dit drinkwater gebruikt voor toepassingen die niet een dure drinkwaterkwaliteit nodig hebben. Er wordt ongeveer 50 % duur drinkwater gebruikt voor toepassingen waar niet-drinkwater ook voldoet. Dit houdt in dat ongeveer 50 % van het dure drinkwater bespaard kan worden door dit te vervangen door gefilterd regenwater.
Waarop kan dit dan bespaard worden?
Het besparen van drinkwater wordt gerealiseerd door het toilet, de wasmachine en de buitenkraan aan te sluiten op het regenwater. Zoals in onderstaand diagram wordt weergegeven, valt er meer dan 50% te besparen op drinkwater.
Â
Regenwater gebruik voor het toilet
Een groot gedeelte van het drinkwater wordt letterlijk door het toilet gespoeld. Per dag wordt er in Nederland ongeveer 300 miljoen liter water gebruikt alleen voor toiletspoelingen. Door voor toiletspoelingen regenwater te gebruiken wordt al 29% van het drinkwater bespaard. Dit heeft zelfs nog meer voordelen dan alleen de besparing op het water. Doordat er geen kalk in regenwater zit zijn kalkaanslag en urineaanslag in het toilet ook voorgoed verleden tijd.
Regenwater gebruik voor de wasmachine
Het klinkt misschien als een gek idee om regenwater te gebruiken als waswater maar het is daar zelfs zeer geschikt voor. Vertel mensen dat je wast op regenwater en ze staan je eigenlijk heel raar aan te kijken. Uiteraard moet regenwater wel gefilterd worden voordat het gebruikt wordt in huis. Door gefilterd regenwater te gebruiken voor de wasmachine heeft een aantal voordelen. Doordat in drinkwater veel kalk zit wordt de was hard als het op het droogrek opdroogt. Tevens laat kalk in drinkwater deeltjes achter op de kleding waardoor het iets dof is. Dit effect wordt gedeeltelijk opgeheven door wasmiddel en wasverzachter. Regenwater echter is zacht en bevat nauwelijks kalk. Daardoor kan er wel tot 70% bespaard worden op wasmiddel en wasverzachter. De was wordt met de helft van het wasmiddel en zonder wasverzachter niet hard als het op het droogrek droogt en de kleuren blijven beter in stand. Dit bespaart natuurlijk veel geld en het scheelt ook een aanzienlijke aanslag op het milieu! Tevens blijft de wasmachine ook bespaart van kalkaanslag waardoor de machine langer meegaat en efficiënt in gebruik blijft.
Regenwater voor gebruik van overige toepassingen
Het regenwater kan ook goed gebruikt worden om bijvoorbeeld de ramen te wassen. Het resultaat is een streeploos schoon raam. De effecten die regenwater hebben op de was gelden ook voor alle andere toepassingen waar waswater voor nodig is in en om het huis. Bijvoorbeeld schoonmaken binnen in huis van vloeren en de auto of motor wassen. Tevens de tuin sproeien en planten water geven met regenwater heeft voordelen. De tuin en planten nemen regenwater beter op dan drinkwater.
Waar gaat het overtollige water naartoe?
Als er zoveel regenwater is gevallen dat de regenwaterinstallatie vol geraakt is, loopt het overtollige water gewoon door naar het regenwaterriool.
Hoe wordt het regenwater van de drinkwaterleidingen gescheiden?
Vanaf de geplaatste hydrofoorpomp die meegeleverd wordt, dienen aparte leidingen worden gelegd die op de betreffende toiletten, wasmachine en tuinkranen worden aangesloten.
Wat is ongeveer de terugverdientijd?
De terugverdientijd is afhankelijk van het aantal personen dat gebruik maakt van de installatie. Het bedrag voor waterbesparing is 40,- euro per persoon per jaar en de besparing op schoonmaakmiddelen is ook 40,- euro per persoon per jaar
Bestaat er kans op Legionella?
Er is geen gevaar voor legionella. De temperaturen lopen niet hoog op, het water staat niet totaal stil en legionella is pas gevaarlijk als het water verdampt wordt door verwarming. Er zijn geen toepassingen waarbij dit gebeurt.
Voor het opvangen en hergebruiken van het regenwater kunt u vaak subsidie aanvragen bij uw gemeente of waterschap. Zij stimuleren de afkoppeling van regenwater op het riool. Voor de regio Rotterdam is de subsidie 500 euro per toegevoegde kubieke meter waterberging, vaak tot de helft van het aanschafbedrag. Dit betekent dat u via de subsidie als snel de helft van kosten kunt uitsparen.
Gemeente Rotterdam: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/subsidie-klimaatadaptatie/
Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard: https://www.schielandendekrimpenerwaard.nl/u-en-het-water/help-ons-bij-het-onderhoud-van-water-dijken-sluizen-en-gemalen/een-bijdrage-voor-uw-ideeen-en-gezamenlijke-initiatieven
Voor andere gemeentes kunt u het beste naar de gemeentesite of die van het waterschap om de voorwaarden te bekijken. De gemeenten die hiervoor op dit moment subsidie verstrekken zijn: Apeldoorn, Barneveld, Arnhem, Deventer, Leeuwarden, Leudal, Echt-Susteren, Nijmegen, Nunspeet, Venray, Zutphen en Rotterdam.
Woont u in België? Het Vlaamse Gewest, waar regenwateropvang vaak verplicht is, subsidieert ook regenwaterinstallaties.
Bij de meeste woningen wordt regenwater dat op het dak valt rechtstreeks naar het riool geleid. Dit relatief schone water vermengt zicht met het afvalwater. Wanneer regenwater wordt afgekoppeld van de riolering verhoogt dit de efficiëntie van de zuiveringsinstallatie en bespaart dit veel geld. Afkoppeling voorkomt ook dat overvloedige regenval onze riolering te zwaar belast. Door het gebruik van regenwaterinstallaties ontstaat er een buffer doordat het regenwater in de waterzak loopt en niet het riool instroomt. Wanneer het rioolstelsel minder zwaar belast wordt, leidt dit tot vermindering van de vuiluitworp, dat een positieve invloed heeft op de waterkwaliteit in uw omgeving. Door de grote hoeveelheden grondwater die we in Nederland oppompen voor drinkwater, zakt het grondwaterpeil in een aanzienlijk tempo. Door de vele verhardingen in ons land krijgt regenwater niet altijd meer de kans om opnieuw de bodem in te dringen, waardoor een verdroging van het milieu ontstaat. Hierdoor is weer minder grondwater beschikbaar voor bijvoorbeeld de drinkwaterproductie voor toekomstige generaties. Mogelijke klimaatsveranderingen?? De verwachting is dat het aantal hevige regenbuien per jaar zal gaan toenemen. Vooral in stedelijke gebieden kan dit tot overlast leiden.
Â
Ziet u op tegen het zelf plaatsen van de waterzak. Voor EUR 899 incl btw kunnen wij dit in de meeste gevallen voor u realiseren.
Â
Op de waterzak zit een garantie van 20 jaar. Op het systeem zit 10 jaar garantie.
Â
Â
Â
Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor dit product te bespreken