Hoe kunt u op een duurzame manier warm water maken? Lees hier meer over de mogelijkheden van de toepassing van zonneboilersystemen.
U wilt duurzamer om gaan met uw energieverbruik en u wilt uw warmtevraag ondersteunen met hulp van zonnewarmte. Dan is een zonneboilersysteem voor u de oplossing! Deze techniek zet ‘gratis’ zonnestraling om in warmte. Deze kunt u gebruiken voor uw verwarming en/of warm water in de douche en keuken.
Zonnewarmte is op de Nederlandse markt flink in opkomst, want wie wil er nu niet een solide systeem met een voordeel voor uw energie rekening? Zonnewarmte is een techniek waarbij energie van zonlicht wordt omgezet in warmte. De meest bekende toepassing is de zonneboiler. Deze technologie wordt toegepast met betrekking tot uw verwarming en/of uw warm tapwater en is uitstekend te combineren met andere besparende (duurzame) toepassingen.
Zonlicht is perfect in te zetten als energiebron, het is namelijk oneindig en gratis beschikbaar! U kunt met zonnewarmte een groot deel van uw tap- en cv-water verwarmen gedurende het jaar. Dit gebeurt aan de hand van het juiste systeem zonnesysteem, dat bij uw situatie past.
Om gebruik te maken van de zon hoeft u alleen een zonneboiler-systeem in uw woning of pand te installeren. De zonneboiler kan na installatie 65% van uw warmwaterbehoefte verzorgen en kan u tevens voorzien in een groot gedeelte van uw verwarmingsvraag.
De grootste energievraag in de Nederlandse huishoudens wordt gebruikt voor warmte en slechts een klein gedeelte wordt gebruikt voor elektriciteit. Om op de juiste manier gebruik te maken van de zon, is het van belang om het verschil te begrijpen tussen pv-panelen en zonnecollectoren.
Beide systemen maken gebruik van de zon, maar met een ander doeleinde. Zo zet een pv-paneel (ook wel zonnepaneel genoemd) zonlicht om in elektriciteit voor verwarming, maar ook voor het gebruik van elektrische apparatuur.
Een zonnecollector zet ook zonlicht om, maar dan in de vorm van warmte, die het water voor het huiselijk gebruik verwarmt. Heatpipes zijn een vorm van zonnecollectoren, deze gebruiken de zonstraling om warmte af te geven aan het verwarmingssysteem voor verwarming en tapwater.
Hoe gaat dit in zijn werk? De straling van de zon wordt geabsorbeerd door onder andere de wolken, oceanen en landmassa’s op aarde. Maar deze straling kunnen we ook opvangen met zonnecollectoren. Heatpipes zijn erg efficiënt in vergelijking met vlakke plaat collectoren. De vorm van de collectoren zorgt ervoor dat deze rondom zonnestraling opvangen.
Wanneer de zon op de heatpipes straalt zal de buitenste glas-laag de straling afgegeven aan de onderliggende coating. Deze coating wordt warm. Deze warmte stijgt in de heatpipe op, en wordt boven in de collector verzameld, om vervolgens af te geven aan het gesloten glycol circuit die het aan de zonneboiler overdraagt.
Winter of zomer, in beide seizoenen heeft u plezier van de zonnecollector. De winter kenmerkt zich door zijn diffuse licht en minder zon uren. Echter zijn de zonuren van belang en niet de temperatuur, want ook op een koude dag met zon kunnen de heatpipes warm water leveren tot aan ongeveer 46°C. Dit betekent dat uw na-verwarmer (bijvoorbeeld de cv-ketel) minder hoeft te verwarmen, en u ontzien wordt van een hoge energie rekening. U bespaart energie, zelfs in de winter!
We hebben verschillende oplossingen om zonnewarmte bij toe te passen.
De Comfortline is voor thuis het meest interessant. Dit zijn systemen van zonnecollectoren met boilervaten tot 200 liter voor tapwater, en de systemen van 200 t/m 500 liter kunnen ook uw verwarmingssysteem ondersteunen.
De Hygienelijn is voor grootverbruik van warmtapwater of voor verwarmingsondersteuning zoals sportclubs of horeca.
Bij zonneboiler-systemen die alleen geschikt zijn voor douche- en tapwater ondersteuning wordt het leidingwater indirect (voor)verwarmd middels zonne-energie via de collectoren. De koud waterleiding die normaal gesproken op de CV-combiketel aangesloten wordt om daar verwarmd te worden, wordt aangesloten aan het boilervat van de zonneboiler. Mocht de temperatuur in het voorraadvat te laag zijn, dan wordt het water door de combiketel na-verwarmd tot de juiste temperatuur bereikt is.
Zonneboiler-systemen die zowel geschikt zijn voor douche- en tapwater ondersteuning, en tegelijkertijd ook helpen om uw CV water voor te verwarmen hebben een hoger rendement en dus ook een kortere terugverdientijd! Hier wordt niet alleen het leidingwater indirect (voor)verwarmd door zonne-energie, maar profiteert uw verwarmingssysteem met name in het voor- en najaar ook van de warmte van de zon. Er bevindt zich een extra warmtewisselaar boven in het boilervat die uw retourwater van de CV voorverwarmt, waardoor er minder gas nodig is om dit op de gewenste temperatuur te krijgen.
Bij een hygiëne zonneboiler set zit CV- of bufferwater in het boilervat en wordt het tapwater opgewarmd via de hygiëne-spiraal warmtewisselaar. Omdat er altijd sprake is van doorstroming, is er geen kans op legionella. Dit maakt het systeem uitermate geschikt voor de grotere toepassingen zoals bij een hotel, B&B, sportverenigingen, horeca, camping, agrarisch, industrieel of een woonboerderij. Met een grote zonneboiler-set kunnen de besparingen voor dit soort grootverbruikers flink oplopen.
Het verwarming zonneboiler ondersteuningssysteem, oftewel het grote systeem, zorgt er voor dat uw cv-systeem een hoop minder hoeft te stoken. Aan de hand van onderstaande schema wordt de precieze werking van het systeem toegelicht. Er wordt onderscheid gemaakt tussen tapwater-, en tapwater- en verwarming ondersteuningssysteem.
Een thermisch geïsoleerd buffervat dat water opslaat en verwarmt tot de gewenste temperatuur. Hierbij wordt het water verwarmd met hulp van zonnecollectoren via een warmtewisselaar. Bij het tappen van warm water wordt het verbruikte water in de zonneboiler automatisch aangevuld en op temperatuur gebracht.
De zonneboiler maakt gebruik van het principe dat koud water zwaarder is dan warm water. Hierdoor stijgt het warme water in de zonneboiler, en kan dan via een uitlaat aan de bovenzijde worden afgenomen. De koude water toevoer bevindt zich aan de onderzijde.
In de boiler bevinden zich twee spiralen (de warmtewisselaars). Het verwarmingssysteem loopt door het gesloten systeem van een van de warmtewisselaars. Het tapwater wordt via een open verbinding uit het vat getapt. Vanwege hygiëne wordt verwarmings- en tapwater niet gemengd.
Wanneer er een warmteverschil wordt gemeten tussen sensor 1 en 2, start de pomp. Deze wordt aangestuurd vanuit de computer. De pomp zorgt ervoor dat de koude vloeistof langs de heatpipes stroomt en richting de zonneboiler wordt gepompt. De warmte uit de heatpipes wordt zo afgegeven aan het vat.
Omdat u te maken heeft met een gesloten systeem, is een expansievat een belangrijk onderdeel van de installatie. Wanneer water opgewarmd wordt ontstaat er druk op het verwarmingssysteem. Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat er wat extra ruimte is om de druk kwijt te raken in het expansievat.
Door de heatpipes stroomt vloeistof die middels zonnestraling wordt verwarmd. Deze zonnewarmte wordt opgevangen en geconcentreerd door vacuümbuizen. De vloeistof kan dan een temperatuur van 90 graden bereiken (in de zomer). Wanneer de computer de juiste temperatuur meet, stuwt de pomp de verwarmde vloeistof naar de boiler die het warme water opslaat.
Vanuit de zonneboiler gaat het verwarmde water naar de cv-ketel of instantheater, waar het indien nodig nog verder wordt verwarmd. Als de temperatuur van het water te hoog is, dan zorgt een mengventiel ervoor dat er koud leidingwater toegevoegd wordt totdat het de juiste temperatuur bereikt heeft. Het water is dan klaar voor gebruik in de keuken, badkamer en/of (vloer)verwarming!
De computer van de zonneboiler meet en vergelijkt de waardes van de sensors, en stuurt de installaties aan om het systeem in werking te zetten.
Indien het water niet de juiste temperatuur bereikt, doordat er te weinig zonnestraling is, wordt er na-verwarmd.
Indicatie van de besparing op gas voor tapwater *
Indicatie van de besparing op gas voor tapwater en verwarming *
* Deze cijfers zijn indicatief. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Heeft u koud water aan het eind van uw douche, dan kan het zijn dat het warme water “op” is. Het waterpeil in de boiler is altijd constant, als het warme water op is kan dat doordat de warmte vraag groter is dan de boiler aan kan. De opwarmtijd van koud water is te lang om de temperatuur op dat moment op peil te houden. Dit komt doordat water een hoge warmtecapaciteit heeft en er dus veel energie nodig is om op temperatuur te komen.
Om minder energie te verbruiken kan met hulp van extra bronnen warm water worden aangeleverd aan de boiler. De boiler wordt dan sneller op temperatuur gebracht, zonder dat dit veel energie kost.
De zonneboiler werkt als verwarmingsondersteuning bron voor uw verwarming en tapwater. Alhoewel de zonneboiler ook in de winter functioneert, blijft deze afhankelijk van de zonstraling. Met hulp van na-verwarming, kunt u op dagen met minder zonneschijn voldoende warm produceren.
Als u op zoek bent naar een compleet energie neutrale oplossing, kunt u de zonneboiler combineren met een pellet of biomassaketel. Beide van deze oplossingen zijn geschikt voor het verwarmen van uw verwarming en warm tapwater.
Zonneboiler systemen zijn een duurzame bron van warmte. Hiermee komt u in aanmerking voor subsidie (ISDE) vanuit de RVO. De Rijksoverheid stimuleert Nederlandse huishoudens en bedrijven om minder gas te gebruiken en meer duurzame warmte. Dit bespaart energie en dringt de CO2-uitstoot terug.
De ‘Investeringssubsidie Duurzame Energie’ geeft u een tegemoetkoming bij de aankoop van onder andere zonneboilers, zowel voor particulieren als voor zakelijke gebruikers.
Kijk voor meer informatie op
http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie
Overweegt u om een zonneboiler toe te passen? De Groene Hoed Duurzaam heeft verschillende zonneboiler systemen in het assortiment waarop de Nederlandse subsidie van toepassing. Neem een kijkje in ons aanbod.
Indien nodig kunnen wij u ook met ondersteunende installateurs in contact brengen voor het inregelen of de volledige installatie.