Menu
EUR

Elektrische vloerverwarming

Hoe werkt elektrische vloerverwarming en welke heeft u nodig voor een bepaald type dekvloer?

De werking van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is opgebouwd uit speciale matten die voorzien zijn van een elektrische vloerverwarmingsdraad of koolstof elementen. Zodra er stroom door deze draad loopt, geven de matten warmte af aan de daar boven- én ondergelegen lagen. De bovengelegen laag (oftewel de vloerafwerking, bijvoorbeeld tegel of laminaat)  geeft de warmte vervolgens secundair af aan de lucht of via straling. Warme lucht stijgt op waardoor warmtetransport ontstaat en de temperatuur in de ruimte stijgt. De thermostaat van de elektrische vloerverwarming meet de temperatuur in de ruimte en geeft een signaal door aan het verwarmingssysteem waardoor het systeem zelf aan of uit gaat. Op deze wijze wordt de temperatuur in de ruimte automatisch geregeld. 

elektrische vloerverwarming

De voor- en nadelen van elektrische vloerverwarming 

Voordelen De warmte wordt snel afgegeven
  Gemakkelijk te plaatsen
  Goedkoop in aanschaf
  Zeer compact systeem
  Geen sloopwerkzaamheden
  Niet zichtbaar
  Onderhoudsvrij
Nadelen Hogere verbruikskosten vergeleken met gasgestookte systemen bij huidige prijzen

 

Energieverbruik vloerverwarming

Bij traditionele (elektrische) vloerverwarming warmt de lucht in de ruimte op. Doordat warme lucht lichter is dan koude lucht vindt transport plaats. Warme lucht ontsnapt door gevels, daken en vloeren, maar ook bijvoorbeeld door binnenwanden naar andere ruimtes. Hoe meer warme lucht ontsnapt hoe meer warmte geproduceerd moet worden. In slecht geïsoleerde ruimtes is sprake van veel warmteverlies. Dit betekent dat het verwarmingssysteem meer warmte moet produceren en dus meer energie verbruikt.
Het energieverbruik is vooral afhankelijk van de energievraag van de ruimte. Deze wordt bepaalt door de grootte van de ruimte en de mate van isolatie.

Om te zorgen dat de elektrische vloerverwarming zijn energie vooral naar de ruimte afgeeft is het verstandig om goede isolatie aan de onderzijde van de verwarming te plaatsen.

Energiekosten

Om een ruimte op te warmen is een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Deze energie kan verkregen worden op verschillende manieren. Bij een elektrische verwarming wordt energie verkregen uit elektriciteit. Systemen die energie verkrijgen uit gas zijn op het moment goedkoper omdat gas relatief goedkoop is voor de energie die het levert. Hierdoor zorgen elektrische systemen op het moment voor hogere kosten, ook al verbruiken ze even veel energie als gasgestookte systemen.

Comfortabel en gezonde verwarming

Een goede elektrische vloerverwarming ligt verspreid over de hele kamer. Dit zorgt voor een optimale verspreiding van de warmte en een gelijke temperatuur door de ruimte. De gevoelstemperatuur is aangenamer dan bij verwarmen met radiatoren. Vloerverwarming veroorzaakt tevens slechts een geringe luchtstroom wat een positief effect heeft op de gezondheid; er is veel minder stofcirculatie, voeten (waar u warmte door verliest) zijn altijd warm en u zult vanwege het aangename comfort door heel de ruimte minder last hebben van temperatuurverschillen.

Wanneer wordt elektrische vloerverwarming toegepast 

Elektrische vloerverwarming gebruikt straling en lucht om de ruimte te verwarmen. Wanneer gebruik gemaakt wordt van elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming is het wenselijk de ruimte goed te isoleren, om te zorgen dat er zo min mogelijk warmte ontsnapt. Hierdoor hoeft het systeem minder lang aan te staan en bespaart u kosten.

Elektrische vloerverwarming wordt ook gebruikt als bijverwarming op plaatsen waar de vloer koud is en een warme vloer gewenst is. Doordat warmte wordt geproduceerd op de plek waar er behoefte aan is wordt de ruimte sneller als behaaglijk ervaren en is dus minder verwarming nodig. Een bijpassend voorbeeld is verwarming in de badkamer. Ondanks dat de ruimte warm wordt middels een radiator ervaart u toch kou vanwege warmte die door onze blote voeten aan de vloer ontsnapt. In dit geval is een elektrische vloerverwarming een ideale oplossing. De vloerverwarming verwarmt de vloer en de ruimte. De radiator hoeft minder hard te werken om de ruimte behaaglijk te maken.

Scenario’s waarin elektrische vloerverwarming wordt toegepast:

 

De verschillen tussen watergedragen vloerverwarming en e-vloerverwarming

Watergedragen vloerverwarming en elektrische vloerverwarming geven beide warmte af aan de vloer en vervolgens aan de lucht. Toch hebben deze verwarmingssystemen verschillende eigenschappen:

  1. Ten eerste geeft elektrische vloerverwarming sneller zijn warmte af aan de lucht. Dit komt doordat het systeem in korte tijd meer warmte produceert en de matten zijn opgebouwd uit draden die dicht bij elkaar liggen. Hierdoor warmt de vloerafwerking snel op en wordt de warmte snel afgedragen aan de lucht. Waterzijdige vloerverwarming bestaat uit buizen waardoor het warme water stroomt. Tussen de leidingen dient een bepaalde hart-op-hart afstand te worden gehandhaafd. Dit wordt vaak opgevuld met cement of vulstof. De vloerverwarming moet de thermische massa van de deklaag/vloer ook verwarmen, wat extra tijd kost. Ook geeft een eenmaal opgewarmde vloer lang warmte af, ook wanneer de verwarming reeds uitgeschakeld is.
  2. Ten tweede is een elektrische vloerverwarming eenvoudiger te plaatsen. De huidige vloer hoeft niet gesloopt te worden, en er is geen dikke deklaag nodig.. Bij een watergedragen vloerverwarmingssysteem worden in veel gevallen de leidingen voor de verwarming in de vloer gefreesd.
  3. Tot slot verbruikt elektrische vloerverwarming puur elektrische energie. Voor waterzijdige vloerverwarmingssystemen wordt gebruik gemaakt van gas of een opslagvat met heet water. Elektrische energie is een goede manier om zonnestroom in te zetten, zodat deze niet terug geleverd hoeft te worden aan het net.

 

Duurzaam gebruik 

De werking van elektrische vloerverwarming kan gereguleerd worden. In veel gevallen zijn de elektrische vloerverwarmingstypes voorzien van een timer, besturingssysteem en een week programma. De verwarming wordt aangestuurd met een lokale thermostaat en is niet afhankelijk van watergebonden verwarmingsgroepen. Hierdoor kunnen ruimtes onafhankelijk verwarmd worden en wordt voorkomen dat er energie verloren gaat door onnodig stoken.

Indien een woning of gebouw zelf elektriciteit opwekt is elektrische vloerverwarming een goede kans om deze energie te benutten.

Welke type vloer is geschikt voor elektrische vloerverwarming?

Voor elke type vloer is er een geschikte elektrische vloerverwarming. Naast dat de installatie makkelijk is, is hier ook slechts een geringe hoogte voor nodig. Het type elektrische vloerverwarming is afhankelijk van de soort vloer. Elke soort vloer heeft namelijk specificaties die van belang zijn bij het kiezen van de juiste elektrische vloerverwarming. Een steenachtige vloer heeft een betere warmteopslag capaciteit dan een hout materiaal. Daarbij komt kijken dat hout de eigenschap heeft om uit te zetten, wanneer dit warm wordt (en hout werkt als isolator, dus laat warmte moeilijker door). Hieronder vindt u per vloersoort de eigenschappen en aandachtspunten.

Tegelvloeren en elektrische vloerverwarming

Tegels kunnen warmte goed vasthouden. Wanneer u dikke tegels toepast boven een elektrische vloerverwarming, duurt het iets langer voordat warmteafgifte plaats vindt. Het type tegel maakt overigens niet veel uit. Voor een snel reagerend systeem wordt een maximale tegeldikte aangehouden van 20mm. Ze zijn ideaal voor natte ruimtes of ruimtes met een relatief hoog warmteverlies, zoals bijvoorbeeld een serre. De tegels kunnen in tegenstelling tot andere afwerkvloeren opgewarmd worden tot een temperatuur van 29°C, dit betekent dat er een hoog warmtevermogen (aantal watt/m2) verkregen wordt. In het onderstaande schema zijn de voordelen voor steenachtige materialen te lezen.

Keramiek en stenen tegels Uitstekende warmteoverdracht en dun profiel
  Makkelijk schoon te houden
Gepolijste gietvloer Zeer geleidend waardoor een snelle opwarmtijd
Leisteen en plavuizen Natuurlijk zeer geleidend en geweldig met vloerverwarming
  Slijtvaste vloerafwerking, ideaal voor hoge voetgangersgebieden
Marmer Goede thermische geleidbaarheid, maar langzamere opwarmtijden

 

Hout, laminaat en parket

Sfeervolle vloerafwerkingen zoals hout, parket en laminaat zijn zeer geliefd, maar vaak niet geschikt voor standaard elektrische vloerverwarming. Technologische ontwikkelingen hebben geleid tot een nieuwe soort van elektrische vloerverwarming in de vorm van een folie. In een mum van tijd kunt u nu genieten van warme voeten.

Een ‘droge’ vloer (zoals parket, hout of laminaat) heeft als eigenschap dat deze niet geschikt is voor een  natte ruimte (zoals de badkamer, keuken of wc). De vloer gaat bij temperatuursverandering en/of vochtigheid uitzetten (bijvoorbeeld opbollen). En het hout geleidt warmte slecht (isolerende werking).

Bij een traditionele elektrische vloerverwarming die uit een verwarmingsdraad bestaat, zal  het hout afhankelijk van de ligging van de onderliggende draad vanwege de wisselende temperatuur gaan werken. Dit in en uitzetten van het hout zorgt voor spanning in de vloer.

Een verwarmingsfolie zal op een lagere temperatuur het hout laten werken. Door de lagere temperatuur is de impact minder. Bovendien gebeurt het gelijkmatig over de hele oppervlakte. Hierdoor is het werkingseffect nauwelijks merkbaar.

Bestel vandaag nog uw nieuwe elektrische vloerverwarming online of neem contact met ons op voor extra advies.elektrische vloerverwarming montage

Vinyl, tapijt en PVC

Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk dat elektrische vloerverwarming ook toepasbaar is voor ‘droge’ vloeren met PVC, vinyl en tapijt. In het verleden moest dit dan worden gecombineerd met een systeem dat gebruik maakte van Egaline of egalisatie mortel. Met het vloerverwarmingsfolie systeem in combinatie met Heatpak en Starlon isolatie is dit niet meer nodig. Dit is een energiezuinig systeem met een geringe totale opbouwhoogte van slechts 13mm.


Bekijk hier ons assortiment van elektrische vloerverwarmingen

Kies uw taal
Kies uw valuta
€

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!