Zonneboiler systemen die zowel geschikt zijn voor douche- en tapwater ondersteuning en tegelijkertijd ook helpen om uw CV water voor te verwarmen, hebben een hoger rendement en dus ook een kortere terugverdientijd. Hier wordt niet alleen het leidingwater indirect (voor)verwarmd door zonne-energie van de collectoren, maar profiteert uw verwarmingssysteem met name in het voor-en najaar ook van de warmte van de zon. Er wordt hiervoor een extra warmtewisselaar geplaatst in een wat groter boilervat die uw retour water van de CV voorverwarmd, waardoor er minder gas nodig is om dit op de gewenste temperatuur te krijgen.
De koud waterleiding die normaal gesproken op de CV-combiketel aangesloten wordt om daar verwarmd te worden, krijgt een omleiding door het voorraadvat van de zonneboiler. Mocht de temperatuur in het voorraadvat te laag zijn, dan wordt het water door de combiketel verder verwarmd tot de juiste temperatuur bereikt is. Als het systeem is berekend op uw tapwaterbehoefte is dit alleen in de winter aan de orde.
Opbouw en werking van het tapwatersysteem
Er wordt een boilervat met daarin 2 warmtewisselaars(spiraalvormige leiding) geplaatst in de nabijheid van uw HR ketel. De ene warmtewisselaar wordt middels flexibele geïsoleerde RVS leidingen aangesloten op de collector(s) op het dak en kunnen zowel vlakplaat als een vacuümbuis collectors zijn. Dit circuit is geheel gesloten en op wordt op druk gevuld met glycol en heeft een eigen pompunit met regeling. De andere warmtewisselaar wordt aangesloten tussen de retour water aansluiting van uw HR combiketel en wordt verwarmd door het daar aanwezige tapwater.
Het gesloten circuit vanuit de collector werkt als volgt: Zodra de temperatuursensor op de collector een groter temperatuurverschil constateert dan 5°C ten opzichte van de temperatuur in het boilervat, schakelt deze op minimaal vermogen aan en wordt de glycol rondgepompt. De vloeistof wordt in de collector opgewarmd, waarna deze door de spiraalvormige warmtewisselaar in het voorraadvat stroomt en daar haar warmte af zal geven aan het tapwater.
De collector pomp zal de glycol sneller rondpompen naarmate het temperatuurverschil verder oploopt en zal uitgeschakeld worden indien het temperatuurverschil kleiner wordt dan 4 ºC. De HR ketel zal vervolgens de watertemperatuur van het inkomende water meten en (indien nodig)na-verwarmen tot de juiste temperatuur voordat het naar de kraan geleid word.
Bij tapwater- en verarmingsondersteunende zonneboiler systemen is het voorraadvat wat groter en wordt er een 2e warmtewisselaar verwarmd door dit tapwater en daar loopt het retourwater van uw CV doorheen. Deze systemen worden door ons meestal uitgerust met vacuumbuis collectoren omdat die in het voor en najaar een hoger rendement hebben dan de vlakpanelen. Met een combi zonneboiler systeem kunt u tot 70% van uw gasverbruik voor tapwater besparen, en tot 30% van uw gasverbuik voor verwarming,  wat neerkomt op ongeveer tot 40% van uw totale gasverbuik.
Grootverbruikers
Ook voor grootverbruikers kunnen de besparingen flink oplopen. Informeer bij voor de extra grote sets voor bijvoorbeeld hotels, zwembaden en campings.