Het belangrijkste onderdeel is een heater of elektrisch element dat in staat is elektriciteit om te zetten in warmte. Wanneer dit element in water wordt ondergedompeld, verwarmt het het water. Er zijn verschillende soorten verwarmers met belangrijke verschillen:
Vermogen en aantal fasenÂ
Verwarmers verschillen in kracht en het aantal fasen waarop ze werken. Een 1-fase model heeft een vermogen tot 3 kW en kan ongeveer 30 liter water in 40 minuten opwarmen. Voor krachtigere modellen, zoals die met 6 of 9 kW vermogen, is een 3-fase heater nodig, die op 400 volt werkt.
Â
Slimme thermostaat of draaithermostaat
Welke thermostaat gebruikt het verwarmingselement? Als u het element via een externe regeling wilt aansturen, is een draaithermostaat ideaal. Dit zorgt ervoor dat het element altijd verwarmt tot de ingestelde temperatuur wanneer het van stroom wordt voorzien.
Â
Modellen met interne vermogensregelaar
Sommige verwarmingselementen hebben een ingebouwde vermogensregelaar en programmeermogelijkheden. Hiermee kunt u het vermogen flexibel instellen. Vaak is wel een stroommeter of een koppeling met een P1-meter nodig om het vermogen nauwkeurig te meten en te regelen.
Â
Modellen die werken op AC of DC
De meeste heaters werken op wisselstroom (AC) uit het stopcontact of een omvormer. Er zijn echter ook modellen die direct werken op gelijkstroom (DC), opgewekt door zonnepanelen. Dit systeem werkt zonder omvormer, waardoor u 5 tot 10% conversieverlies van gelijk- naar wisselspanning voorkomt. Het nadeel is echter dat zodra het water in de tank op temperatuur is, de opgewekte stroom nergens meer naartoe kan.