Waar de energie in warm water wordt opgeslagen
De energie van zonnepanelen wordt opgeslagen in water door middel van verwarming, doorgaans in een boiler of buffervat. Er zijn verschillende modellen en typen beschikbaar, die voornamelijk verschillen op de volgende punten:
Isolatiegraad
Hoe beter het vat geïsoleerd is, hoe langer de warmte behouden blijft. Slecht geïsoleerde vaten verliezen warmte, waardoor er extra energie nodig is om het water weer op te warmen. Een goed geïsoleerd vat heeft doorgaans een beter energielabel en draagt bij aan energiebesparing.
Â
Emaillen of RVS vat
De vaten zijn beschikbaar in staal, bekleed met emaillen of roestvrij staal (RVS). Emaillen vaten vereisen extra bescherming tegen roest, meestal door middel van een anode. Bij vaten met een opofferingsanode moet deze om de paar jaar worden vervangen. RVS vaten zijn beter bestand tegen corrosie en vereisen geen anode.
Â
Hangende boiler of staand vat
Kleinere boilers, tot ongeveer 150 liter, kunnen aan de muur worden gemonteerd. Grotere modellen, vanaf 200 liter, worden als staand vat geleverd.
Â
Warmtewisselaars voor koppeling met verschillende warmtestromen
Als u meerdere warmtestromen wilt combineren, zoals tapwater en cv-water, is een warmtewisselaar noodzakelijk. Deze is ook nodig wanneer u het vat wilt voorverwarmen met bijvoorbeeld zonnecollectoren.
Â
Droog of nat verwarmingselement
Elektrische boilers zijn meestal uitgerust met een eigen verwarmingselement. Natte verwarmingselementen zijn ondergedompeld in water en gevoeliger voor kalkaanslag. Droge elementen komen niet in direct contact met het water, waardoor ze beter bestand zijn tegen kalkopbouw en minder onderhoud vereisen.