Menu
EUR
Zakelijke subsidies voor infraroodverwarming voor werkruimtes en hallen

Zakelijke subsidies voor infraroodverwarming voor werkruimtes en hallen

Door: D. Tegelbeckers Reacties: 0

Stel u heeft een productie hal met verschillende werkplekken. Grote kans dat u zich blauw betaalt aan de energielasten. De ruimtes zijn vaak groot, erg hoog, en niet altijd even goed geïsoleerd.
Met infrarood verwarming is het mogelijk een flinke besparing te realiseren door gericht te verwarmen. Bovendien gelden er subsidies voor bedrijven die verduurzamen.

Werkruimte verwarmen met infrarood

Nut van gericht verwarmen met infrarood

In bedrijfshallen, zoals magazijnen, productiehallen en werkplaatsen, is het handhaven van een aangenaam binnenklimaat vaak een uitdaging. Traditionele verwarmingssystemen, zoals gas- of luchtverwarming, kunnen inefficiënt zijn in zulke grote ruimtes. Infraroodverwarming biedt echter verschillende voordelen:

1. Gerichte Verwarming

Infraroodverwarming werkt door het uitzenden van infraroodstraling die direct objecten, mensen en oppervlakken verwarmt in plaats van de lucht. Dit betekent dat de warmte daar terechtkomt waar het nodig is. Dit is vooral nuttig in bedrijfshallen, waar vaak slechts specifieke werkplekken of zones verwarmd hoeven te worden. Werknemers die in een bepaalde ruimte actief zijn, profiteren onmiddellijk van de warmte, terwijl het onnodig is om de hele hal te verwarmen. Hierdoor kunnen bedrijven hun energieverbruik aanzienlijk verlagen.

infrarood vedrijfsruimte

2. Energie-efficiëntie

Een van de grootste voordelen van infraroodverwarming is de energie-efficiëntie. Omdat de warmte direct wordt afgegeven aan mensen en objecten, zijn er minder verliezen door luchtcirculatie of tocht, wat vaak voorkomt bij convectiesystemen. Daarnaast warmt infraroodverwarming sneller op, waardoor er minder energie nodig is om een ruimte te verwarmen. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening, wat met name in grote bedrijfshallen een groot verschil kan maken.

infrarood bedrijfsruimte

3. Lagere Installatie- en Onderhoudskosten

De installatie van infraroodpanelen is relatief eenvoudig en vereist minder complexe systemen dan traditionele verwarmingsmethoden, zoals luchtverwarming. Dit vertaalt zich in lagere installatiekosten. Bovendien zijn infraroodpanelen onderhoudsarm, omdat ze geen bewegende delen bevatten of regelmatig onderhoud zoals filters en leidingen nodig hebben. Dit is een belangrijk voordeel voor bedrijven die willen besparen op onderhoudskosten en stilstandtijd willen minimaliseren.

4. Verbeterde Werkomstandigheden

Een ander voordeel van infraroodverwarming is het comfort dat het biedt aan werknemers. In tegenstelling tot luchtverwarming, die warme lucht door de ruimte blaast, zorgt infraroodverwarming voor een gelijkmatige en aangename warmte zonder tocht. Dit vermindert de kans op koude zones en zorgt voor een stabiel binnenklimaat, wat bijdraagt aan het welzijn en de productiviteit van werknemers.

5. Milieuvriendelijk

Infraroodverwarming kan ook bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van bedrijven. Doordat het systeem minder energie verbruikt, helpt het bedrijven hun COâ‚‚-uitstoot te verminderen. Bovendien kunnen infraroodpanelen gevoed worden met groene energie, zoals elektriciteit opgewekt door zonnepanelen. Dit maakt infraroodverwarming een milieuvriendelijke keuze voor bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen.

Infrarood bedrijfsruimte

6. Snelle Reactietijd

In bedrijfshallen met wisselende bezettingsgraad is het belangrijk dat een verwarmingssysteem snel kan inspelen op veranderende omstandigheden. Infraroodverwarming heeft een korte opwarmtijd, waardoor een ruimte vrijwel direct verwarmd kan worden zodra dit nodig is. Dit is ideaal voor bedrijven waar delen van de hal slechts tijdelijk worden gebruikt. Zo hoeft er geen onnodige energie verspild te worden aan het continu verwarmen van de volledige ruimte.

7. Flexibele Installatiemogelijkheden

Infraroodverwarmingspanelen zijn flexibel in hun toepassing. Ze kunnen aan het plafond of aan de wand worden gemonteerd, of zelfs op draagbare standaards worden geplaatst voor extra mobiliteit. Dit maakt het mogelijk om ze te installeren op plaatsen waar warmte het meest nodig is, zonder dat ze waardevolle werkruimte innemen. In grote bedrijfshallen met hoge plafonds is het ook handig dat infraroodstraling direct naar beneden straalt en zo efficiënt de werkvloer bereikt.

Infrarod in werkruimte

Kosten reductie door beschikbare EIA subsidie.

De regeling Energie Investerings Aftrek (EIA) is een subsidie om het voor ondernemers makkelijker te maken hun werkplekken te verduurzamen. Deze regeling geldt onder andere ook voor de infrarood verwarming.  U kunt dan 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst.

Het is dan bedoeld als plaatselijke verwarming van een binnenruimte met een gemiddelde hoogte van meer dan 4 meter. De subsidie geldt voor de infrarood heater en eventuele  aanwezigheids sensoren.

De subsidie geldt niet voor investeringen in infraroodfolies, infraroodmatjes en infraroodlampen. Ook wanneer u de gehele ruimte met infraroodverwarming wilt verwarmen kunt u niet voor de subsidie in aanmkeringen.

Voorwaarden voor honorering subsidie:
De overheid hanteert de volgende criteria voor  honorering van de subsidie:

  • U meldt de investering op tijd: de hoofdregel is binnen 3 maanden nadat u de investeringsverplichting voor het bedrijfsmiddel bent aangegaan.
  • U bent ondernemer in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of een van de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). De regeling is niet voor particulieren.
  • U valt onder de inkomsten- of vennootschapsbelasting.
  • U doet een investering in een bedrijfsmiddel dat op de Energielijst staat. (Dit geldt voor de infrarood panelen)
  • Het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen van de Energielijst.
  • Het meldingsbedrag voor aangegane verplichtingen en gemaakte voortbrengingskosten samen is per melding ten minste € 2.500.
  • Het maximale meldingsbedrag per kalenderjaar per bedrijf is maximaal € 136 miljoen (Energielijst 2023) en € 149 miljoen (Energielijst 2024). 
  • Indien nodig levert u een bewijs aan van de vereiste vergunningen en certificaten.
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.

 

Bekijk voor meer informatie de website van de overheid:
https://www.rvo.nl/milieu-en-energielijst-2024/infraroodpanelen-w

Infrarood bedrijfsruimte

Conclusie

Infraroodverwarming biedt tal van voordelen voor het verwarmen van bedrijfshallen. Door de gerichte en energie-efficiënte manier van verwarmen, kunnen bedrijven niet alleen hun kosten verlagen, maar ook het comfort en de productiviteit van werknemers verbeteren. Bovendien biedt het systeem flexibiliteit, lagere onderhoudskosten en een milieuvriendelijke optie, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor bedrijven die hun verwarmingsoplossingen willen optimaliseren.

Met de Energie Investeringsaftrek is het al snel financieel erg interessant om infrarood verwarming te plaatsen.

Of je nu een grote productiehal, een magazijn of een werkplaats hebt, infraroodverwarming kan een slimme investering zijn die zowel je energieverbruik als je bedrijfsprocessen ten goede komt.

Kies uw taal
Kies uw valuta
€

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!