Warm water met zonne-energie en regenwater
Ik mocht deze zomer komen kijken bij iemand die heel goed bezig is als het gaat om verduurzaming. Een mooie manier om te zien hoe onze producten worden toegepast. Het gaat om een vakantiehuisje waar de boiler wordt verwarmd met behulp van direct gekoppelde PV panelen. En om het nog leuker te maken wordt er gebruik gemaakt van een systeem om regenwater op te vangen en te gebruiken om deze boiler mee te vullen.
Het hele watersysteem is nu 2 jaar in gebruik en wordt nog steeds verder ontwikkeld, totale kosten hiervan liggen rond de 2000 euro. De PV boiler is sinds deze zomer aangesloten,
Op de dag van mijn bezoek is het stralend weer, eigenlijk net als de weken ervoor. Dit wordt verderop in het verhaal nog relevant.
Het opvangen van regenwater
De rondleiding begint gelijk bij binnenkomst in de tuin. Het watersysteem bevind zich hier in en rondom een schuurtje. Het regenwater wordt uiteraard buiten opgevangen. Belangrijk is dat er geen vuil mee gaat in de buizen. Om dit te voorkomen zijn alle open plekken voorzien van roosters. Onderin de regenpijp aan het einde van het systeem zit een bal die mee stijgt wanneer het water omhoog komt. Deze werkt als bescherming tegen het terugstromen van het water. Overtollig water gaat in de sloot.
Roosters in de regenafvoer
Dak met zonnepanelen
Op het dak staan ook de PV panelen. Deze hebben de hele dag zon omdat er niks in de buurt staat wat schaduw oplevert. Vol rendement dus.
Water opslag
Er wordt nu gebruik gemaakt van 3 tanks van 300 liter. Het water gaat hierin vanuit de regenpijp. Deze is beschermd tegen vuil door, heel simpel, een panty. De pomp onttrekt water aan de tanks door middel van de groene slang.
Met de droogte van afgelopen zomer was voor het eerst in 2 jaar aanvulling van drinkwater nodig. Dit gaat automatisch, wanneer het waterpeil in de tank te laag is komt via een stortbak drinkwater erbij in de tank. Om te voorkomen dat dit in de toekomst nog nodig is komen er op termijn 5 tanks waardoor de voorraad wordt opgeschaald naar 1500 liter.
Â
Hergebruik van water
Het water in de tanks gaat niet rotten doordat het in beweging komt elke keer wanneer er water wordt gebruikt om het toilet door te trekken of de boiler bij te vullen.
Het water gaat dan eerst naar een hydrofoorpomp (20 liter).
Pomp voor druk op de waterleiding te bouwen
Â
Als het toilet in het woonhuis wordt doorgetrokken gaat het rechtstreeks naar het toilet. Water voor onder andere de douche en de wasmachine gaat eerst nog door een filter welke ook in de schuur hangt.
Grappig weetje: dit filter gaat minder lang mee nu er drinkwater doorheen gaat.
Waterfilters
Â
Het regenwater wordt nog niet gebruikt als drinkwater. Dit wordt namelijk afgeraden in Nederland, ook al laten diverse proefjes zien dat dat wel veilig genoeg zou zijn. Sterker nog nu het regenwater is aangelengd met ons drinkwater is het veel vervuilder, maar dit terzijde.
Gezuiverd en ongezuiverd water
Water testen
Â
De boiler (80 liter) hangt in het woonhuis, in de badkamer, en direct is aangesloten op de PV panelen zonder omvormer.
Fothermo 80 liter PV boiler
Â
Verbinding van de PV-boiler met de zonnepanelen
Â
Voor nu is er nog geen bijverwarming nodig geweest en wordt er zelfs nog een accu opgeladen met de panelen. Zoveel overcapaciteit is er. In de winter zal er bekeken moeten worden of er bijverwarming nodig is. Volgend jaar komen er ook zonnepanelen op het woonhuis dus dan is er meer elektrische capaciteit.
De douche is voorzien van een waterbesparende thermostaat. De waterdruk is ruim voldoende en na een douche s ’avonds zakt de temperatuur van de boiler maar een paar graden.
De wasmachine en afwasmachine werken met hotfill. Dit betekend dat er warm water in de machine gaat waardoor er veel minder energie gebruikt bij het gebruik. En de boiler wordt weer verwarmd door de zon wat geen energie kost.
Voor nu lijkt dit een probleemloze constructie te zijn.
De woonruimte wordt gekoeld door een airco en deze winter nog verwarmd via de CV. Volgend jaar, met de grotere PV-capaciteit, Â zal de CV vervangen worden door elektrische verwarming.
Er is al een put aangelegd met een dompelpomp om straks nog meer water op te vangen. Dit is begin van een nieuw project, net als zonnepanelen op woonhuisje en de overstap van CV naar elektrische verwarming. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten deze winter en naar de nieuwe projecten.
Afvoerput voor extra watercollectie
Â
Hier kunt u meer lezen over de toegepaste Fothermo boiler.
Â