Verwarmen van water in een strandhuisje door middel van zonnestroom
In Nederland zijn er vele prachtige strandhuisjes die in de zomermaanden worden gebruikt. Gedurende deze maanden genieten mensen van zon, zee en strand. In de wintermaanden worden de huisjes vaak verplaatst of afgebroken.
Vaak zijn deze strandhuisjes afhankelijk van (duur) campinggas of gasflessen voor het verwarmen van water in de keuken of badkamer. Het nadeel hiervan is dat elk jaar de gasaansluiting in elk huis opnieuw moet worden aangesloten, geĆÆnspecteerd en goedgekeurd. Met de nieuwe regelgeving voor een installateurskeurmerk is dit niet alleen lastig, maar ook kostbaar. Kan dat niet anders of goedkoper?
Er zijn twee belangrijke aspecten in deze aanpak:
Omdat de strandhuisjes in de zonnige maanden worden gebruikt, is er veel potentie om eigen zonnestroom op te wekken en deze te gebruiken voor het verwarmen van water. Wanneer je dit wilt doen zonder te salderen of de aanschaf van dure batterijen, moet de boiler vooral overdag opwarmen wanneer de zon schijnt. De boiler dient dan voldoende groot te zijn om de volledige dagelijkse behoefte te bufferen. Als er 's avonds wordt gedoucht, heeft de boiler normaliter de neiging om 's nachts op te warmen. Met voldoende buffercapaciteit kun je het opwarmen uitstellen naar overdag.
Tegelijkertijd wil je ook borgen dat er altijd de mogelijkheid is om bij te verwarmen. Je wilt niet in comfort achteruitgaan. Ook als er 's avonds veel wordt gedoucht, wil je de keuze hebben om dit 's ochtends opnieuw te doen, zonder te hoeven wachten tot de zon de boiler heeft opgewarmd.
Een tweede uitgangspunt is de vaak beperkte elektrische aansluiting in de strandwoning. Veelal beschikken de strandwoningen over een aansluiting van 6 of 10 AmpĆØre. Dit komt overeen met een capaciteit van 1380 of 2300 Watt. Dit is de volledige capaciteit voor alles in het huisje. Hierop werken ook de koelkast, magnetron, laptop, et cetera. Een boiler met een warmte-element van 2000 Watt is daarom geen optie. Het liefst heeft de boiler helemaal geen impact op de beschikbare stroomgroepen.
Samengevat komen we tot de volgende uitgangspunten:
- Besparing door vermindering energieverbruik / zoveel mogelijk energie zelf opwekken
- Werken met beperkte stroomgroepen
- Geen verlies in comfort
- Eenvoudiger onderhoud
Wij hebben een oplossing in de Fothermo 80 liter boiler met directe koppeling op zonnestroom.
Fothermo 80 liter PV-boiler
- https://www.groenehoedduurzaam.nl/hybride-pv-boiler-80-liter.html
- https://www.groenehoedduurzaam.nl/hybride-80l-inclpv.html
Met de Fothermo boiler warmt u water op door middel van energie uit de gekoppelde zonnepanelen. De PV-panelen worden direct ingeplugd op de boiler, zonder dat er een omvormer tussen zit. Wanneer de panelen zonnestroom opwekken zal de boiler opwarmen. Dit doet hij met een warmte element met een flexibel vermogen van maximaal 550 Watt. Het elektrische verbruik van de boiler zal zo altijd matchen met de opgewekte zonnestroom.
De zonnepanelen wekken gelijkstroom op. De boiler kan deze gelijkstroom gebruiken. Door deze directe koppeling kan de boiler in de basis standalone werken. Dus zonder stroom van het stroomnet te pakken en dus ook zonder uw bestaande stroomgroepen te belasten.
Hierdoor blijft de ruimte op uw stroomgroepen beschikbaar voor andere apparaten.
Ā
Als back-up is er een 1500 Watt elektrisch element. Hiermee kan de boiler ook worden opgewarmd als er een tijdlang geen zon schijnt. Dit element werkt met een eigen mechanische draaithermostaat en een netvoeding. Met een aparte schakelaar kan het element worden geactiveerd om ās nachts bij te verwarmen. Idealiter gebeurd dit zo min mogelijk omdat hier voor stroom van het net wordt gepakt.
Ā
Toepassing waterbesparende douchekop
Een gemiddelde douchekop heeft een doorstroming van ongeveer 9 liter per minuut. Met een waterbesparende douchekop kunt u dit met ongeveer een derde reduceren. De douchekop zal lucht bijmengen, zodat er aanzienlijk minder warm water wordt gebruikt zonder dat u dit als een groot verlies in comfort ervaart. Met een doorstroming van 6 liter per minuut heeft u bij een 80-liter boiler ongeveer Ć©Ć©n extra douchebeurt aan capaciteit. Hierdoor kunt u waarschijnlijk volledig op basis van zonnepanelen de boiler laten opwarmen.
Mogelijke elektrische installatie met of zonder teruglever-optie
De bovenstaande oplossing is de meest eenvoudige oplossing. De zonnepanelen wekken stroom op, en de boiler gebruikt deze stroom om het water op te warmen. Wanneer de boiler op temperatuur is, is er geen elektrische vraag meer en zal de opgewekte stroom verloren gaan. Om hier toch gebruik van te kunnen maken, is het mogelijk om een teruglevermodule en micro-omvormer aan het systeem toe te voegen. Hierdoor is het mogelijk om extra zonnepanelen te plaatsen en zullen stroomoverschotten via de groepenkast worden afgevoerd. Dit komt overeen met de onderstaande situatie:
- Zonnepanelenwekken stroom op.
- Boiler gebruikt de opgewekte stroom om water op te warmen.
- Wanneer de boiler op temperatuur is, schakelt de teruglevermodule in.
- De overtollige stroom wordt via de **micro-omvormer** naar de groepenkast geleid.
- De stroom wordt vervolgens afgevoerd en kan worden gebruikt voor andere elektrische apparaten in het huisje of worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.
Door deze uitbreiding kun je de efficiƫntie van je systeem verhogen en het maximale uit de opgewekte zonne-energie halen.
Ā
Vergelijking tussen gasgeiser en elektrische boiler
We maken de vergelijking tussen de bestaande gasgeiser en de elektrische boiler. Waarin zitten de voornaamste verschillen?
Gasgeiser
|
Elektrische boiler
|
Energieverbruik voor warm water in een strandhuisje
Een strandhuisje wordt alleen tijdens de warme maanden gebruikt, en bovendien meestal niet alle dagen van de week. Het strandhuisje wordt recreatief voor een paar dagen per week gebruikt.
Hoe groot is het energie verbruik dan voor het opwarmen van tapwater?
Het energieverbruik voor het opwarmen van tapwater in een strandhuisje dat alleen tijdens de warme maanden en slechts een paar dagen per week wordt gebruikt, hangt af van de douchefrequentie, doucheduur, en doorstroming.
- 1 douche (8 min, 9 liter per minuut) = 2 kWh aan stroom = 0,2 m3 gas
- 100 dagen x 3 douches = 600 kWh aan elektriciteit = ongeveer 60 m3 gas
Zoals eerder gesteld is het waterverbruik in zomermaanden, in dezelfde maanden wanneer de zon schijnt. Dit zijn ook de maanden wanneer de zonnepanelen de hoogste opwekking hebben.
1 PV paneel wekt in de zomer ongeveer 1,5 kWh per dag aan stroom op.
Ā
Plaatsing van de boiler
Er zijn verschillende mogelijkheden om de boiler te plaatsen, afhankelijk van de inrichting van het strandhuis.
De verticale Fothermo boiler bijvoorbeeld langs het raam, in de keuken of boven het bed worden gehangen.
Ā
Boiler langs het gordijn bij het raam
Ā
Boiler in de keuken
Boiler boven het bed
Ā
Bekijk hier de Fothermo boiler
- https://www.groenehoedduurzaam.nl/hybride-pv-boiler-80-liter.html
- https://www.groenehoedduurzaam.nl/hybride-80l-inclpv.html
Ā
Energie manager
Wanneer er ook elektrisch in de bad- en/of woonkamer wordt verwarmd kan door middel van een energie manager alles passend op de stroomgroepen worden gemaakt.
De energie manager zorgt ervoor dat groepen slim worden afgeschakeld en kan als vermogens manager werken op een (horizontale) boiler.
Lees meer over de Tiny House energiemanager op: