Menu
EUR
Tiny House installatie expert

Tiny House installatie expert

Door: Marjolein Jonker Reacties: 0

Deze blog is eerder verschenen op TinyFindy.com

 

De Groene Hoed is al tien jaar het go-to adres voor deskundig advies en aankoop van installaties voor duurzame woningen. Oprichter Dominic Tegelbeckers en zijn team zien steeds meer vragen van (toekomstige) Tiny House bewoners en bouwers voorbij komen en heeft daarom een speciale website voor Tiny House installaties gelanceerd. Een kennisbank vol relevante informatie over de vele opties die er tegenwoordig zijn om je huis te verwarmen, koelen, van warm water te voorzien en om mee te koken.

Tiny house installaties

Eenvoudig en voordelig verduurzamen

De Groene Hoed Duurzaam is opgericht met de insteek om gasloos en duurzaam wonen eenvoudiger én goedkoper te maken en legt de focus op decentrale oplossingen. De integrale woninginstallaties zijn vaak complexe systemen en het is soms een hele puzzel om uit te vinden wat er allemaal nodig is, en wat de meest efficiënte combinaties van systemen zijn. Dit vraagt veel uitzoekwerk en investeringen vooraf, wat een drempel vormt voor de toepassing. Dominic is van mening dat je de grootste duurzame inhaalslag maakt wanneer particulieren zelf aan de slag kunnen in eigen huis. Met ‘quick-wins’: alternatieven voor bestaande installaties die goedkoper én eenvoudiger zijn.

aanpak tiny house

Kleine investering, groot effect

Door zelf warm water op te wekken kun je 25% gas besparen en daar zijn geen grote investeringen voor nodig volgens Dominic. Zo kun je al voorsorteren op het all-electric maken van je woning. Er zijn makkelijke oplossingen voor het besparen van water in de douche en keuken, zonder dat je een gasketel hoeft te gebruiken. Zonneboilers, instant-heaters en elektrische boilers maken het mogelijk om zonder grote investeringen en met de kracht van de zon je water te verwarmen. Dit kun je meteen of in de toekomst uitbreiden met een warmtepomp systeem.

Een andere efficiënte oplossing voor het verwarmen van je woning is de airco of lucht-lucht warmtepomp. Wanneer je daar je woonkamer en keuken mee verwarmt is 50% van je energiebehoefte bij een compacte woning getackeld, aldus Dominic. Een eenvoudige oplossing met groot effect: dat is waar ze bij De Groene Hoed van houden.

Tiny house


Tiny Houses als studie object

Dominic brengt niet al zijn tijd door bij De Groene Hoed, hij gaf tot eind 2023 ook les op het departement Bouw en Innovatie aan de Hogeschool van Rotterdam. Daar werkte hij met studenten aan echte opdrachten rond holistische verduurzaming. Hoe kun je opgeslagen energie zo efficiënt mogelijk gebruiken? Doe meer met minder, daar komt het op neer en Tiny Houses zijn een uitstekend onderwerp voor deze opdrachten.

De uitdaging is om zo min mogelijk installaties te gebruiken, alleen wat je echt nodig hebt. Door de woning goed te isoleren, collectieve systemen te gebruiken, de beste duurzame energiebronnen in te zetten en te spelen met de momenten waarop je de energie gebruikt. Met zijn studenten onderzocht Dominic integrale systemen voor robuuste wijken die klimaat-adaptief zijn, hun eigen energie kunnen organiseren en waar biodiversiteit een belangrijke rol speelt.

tiny house installaties

We moeten veranderen en er gaat heel veel veranderen denkt Dominic. Er ligt een mooie kans omdat de paden er nog niet zijn, iedereen is nog aan het uitvogelen hoe. Hij vindt het heel leuk om te zien hoe dingen samen komen en om daarmee bezig te zijn. Dominic: ‘De duurzaamheidstransitie wordt geframed als een last en kostenpost terwijl dat niet het geval is. De woonwijken van de toekomst kunnen veel meer kwaliteit krijgen zonder dat het perse meer geld kost, zolang je maar integraal h naar het plaatje kijkt.’

Een mooi voorbeeld van een product dat goed toepasbaar is in Tiny Houses is een nieuwe boiler die direct op zonnepanelen aangesloten kan worden zonder omvormer. Dat is in het bijzonder interessant voor kleine off-grid huisjes. Er is een back-up mogelijk naar een accu of netaansluiting, voor wanneer de zon niet schijnt. Het warmte element werkt op laag vermogen en flexibel: met een klein beetje stroom gaat hij een beetje opwarmen en daar lekker lang over doen, zodat je met acht uur zon dus ook acht uur kunt opladen. Zo kun je met maar twee zonnepanelen toe. Met de dertig liter inhoud kun je ongeveer acht minuten douchen.

fothermo boiler

Kennisbank, webshop, showroom

Alle opgedane kennis komt terug in de diensten van de Groene Hoed Duurzaam: up to date informatie over de beste installatiesystemen en combinaties daarvan. De Groene Hoed werkt met een scala van partners samen en introduceert soms zelf producten op de Nederlandse markt, die daardoor soms ook voordeliger aangeboden kunnen worden.

Op de website kun je onderzoek doen, en meteen je Tiny House installaties bestellen wanneer je een keuze gemaakt hebt. Wil je de producten eerst zien, of advies inwinnen? Ook dat is mogelijk, er is een kleine showroom in Rotterdam die je kunt bezoeken.

Voor de goed geïnformeerde doe-het-zelver of de vakbekwame installateur is er daarnaast de gespecialiseerde, meer technische, website Econo.nl.

tiny house


Installatie en service

De Groene Hoed heeft geen eigen installateurs maar werkt samen met een aantal partners. De installatie van je aangeschafte producten wordt op die manier goed verzorgt door vakbekwame installateurs. Het team van De Groene Hoed kan de focus houden op het onderzoeken van nieuwe producten, over de beste producttoepassingen nadenken en een goede service bieden. Dat is waar ze goed in zijn en wat ze het liefste doen.

Installaties kunnen natuurlijk kapot gaan. De voorkeur ligt wat Dominic betreft bij repareren in plaats van vervangen. Bij elektronica gaat dat lastiger. Nieuwe producten worden steeds slimmer, maar kunnen daardoor vaak niet zo goed samenwerken met andere producten. Daarom is hij soms bewust op zoek naar een ‘zo dom mogelijk product’, zoals bijvoorbeeld domme boilers, zodat je die extern kunt aansturen.

Tiny House energiemanager

De ideale Tiny House installatie

Bij Tiny Houses gaat het vaak om maatwerk en dat geldt ook voor de installaties, maar bij de Groene Hoed hebben ze natuurlijk zo hun voorkeuren. Voor het gemiddelde Tiny House is dat de combinatie van een airco en boiler. En goede airco kan hele jaar verwarmen en de mogelijkheid om te koelen is daarnaast erg prettig. Wanneer je het hele dak vol zonnepanelen legt heb je meer dan voldoende stroom op de momenten wanneer koeling nodig is en voorkom je terugleveren aan het stroomnet. Een elektrische boiler in combinatie met zonnepanelen heeft een hoog rendement en kun je laten opwarmen wanneer de zon schijnt. Een alternatief op deze combinatie is een airco + vloerverwarming of convector kachel.

Kom je er niet helemaal uit, met de keuze van jouw installaties? Dan kun je de Groene Hoed om advies vragen. Wel is het belangrijk dat je weet wat je wilt. Bijvoorbeeld wat je stroombehoefte is, welke apparatuur je wilt gaan gebruiken. Stuur een plattegrond en omschrijf wat je wilt bereiken, dan kan het team een plan voor je maken.

Vier tips bij het kiezen van een installatiepakket

Dominic en zijn team geven je graag een paar overwegingen mee voor je je installatiepakket gaat uitkiezen:

  1. Denk na over het energieverbruik van je apparatuur en de beperking van je aansluiting. Zorg ervoor dat je verwarmings- en warm water oplossing past op je stroomgroepen. Beschikbare stroomaansluitingen hebben vaak beperkingen, bijvoorbeeld omdat je op een tijdelijke locatie of op een camping staat waar een beperkte stroomaansluiting (6 of 10A) beschikbaar is. Inventariseer de energiebehoefte van je apparatuur.
  2. Stem je verwarming en warmwateroplossing af op je zonnestroom opwekking. Zorg dat je er flexibel mee om kunt gaan; probeer producten te selecteren zodat je maximaal je eigen zonnestroom gebruikt.
  3. Kies verwarmingsvormen voor het laagste energieverbruik en het hoogste comfort.
  4. Er zijn vaak beperkingen in de ruimte wat betreft de plaatsing van installaties in een Tiny House, er zijn bijvoorbeeld geen beschikbare wanden. Selecteer hier je producten op. Vaak zijn grote buffervaten niet praktisch.


Tot slot

Het is belangrijk je goed te oriënteren over de mogelijkheden wanneer je je Tiny House bouwt of laat bouwen. Weet wat je wilt. Hoe groot is je huis, wat wil je bereiken met de installaties, welke ruimte wil je verwarmen? Hoe beter je dat weet hoe beter het advies over de juiste installatie is. De website van De Groene Hoed is daarbij heel behulpzaam maar je moet ook zelf nadenken over je wensen en behoefte. Dat is de eerste stap, de volgende is een advies aanvragen of je installaties bestellen bij De Groene Hoed. Ze zijn je graag van dienst.


Links

 

Kies uw taal
Kies uw valuta
€

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!