Menu
EUR
Duurzame subsidies in 2021

Duurzame subsidies in 2021

Door: Sven Ringelberg Reacties: 0

De Groene Hoed wil haar klanten zo optimaal mogelijk ondersteunen in de route naar aardgasvrij. Met een focus op techniek en hoge kwaliteit producten kunnen consumenten en installateurs de keuze maken uit onder andere warmtepompen, zonneboilers en isolatie. Om de verkoop van deze producten te simuleren zijn er subsidies beschikbaar gesteld door de overheid. Het bijhouden en aanvragen van deze subsidies kan lastig zijn. In dit gastblog schrijft Sven Ringelberg van Simpel Subsidie over de subsidiekansen in 2021.

 

Subsidiekansen in 2021

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat alle 7 miljoen Nederlandse woningen in 2050 van het aardgas af moeten zijn. Om woningeigenaren en bedrijven te stimuleren van het aardgas af te stappen of energie te besparen zijn er daarom subsidieregelingen in het leven geroepen. Voor particulieren en installatiebedrijven zijn een aantal subsidieregelingen interessant. Deze subsidies richten zich vooral op isolerende maatregelen en het opwekken van duurzame energie. Maar er zijn een aantal belangrijke wijzigingen in de subsidieregels voor 2021.

 

De subsidie voor warmtepompen en zonneboilers, de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), loopt tot eind 2020. Deze subsidie op warmtepompen en zonneboilers geeft tot wel 30% voordeel op de aanschaf van deze installaties. Gelukkig wordt het opnieuw mogelijk warmtepomp subsidie aan te vragen in 2021. In een kamerbrief van Minister Wiebes is de subsidieregeling verlengd tot 2025. Dit geeft de komende jaren extra zekerheid aan particulieren. Helaas blijft deze subsidieregeling gesloten voor nieuwbouwwoningen. Sinds 1 juli 2018 is het verplicht om nieuwbouwwoningen zonder aardgas op te leveren. Hier is de subsidieregeling in 2019 al op aangepast.

Een belangrijke wijziging in de ISDE subsidie is dat deze samengevoegd zal worden met de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Dit betekent dat isolatie met de warmtepompen én zonneboilers onder één subsidieregeling komt te vallen. Dit heeft een negatief effect op het totale budget dat beschikbaar is. In 2020 is het totale subsidiebudget nog 180 miljoen, in 2021 is dit nog maar 100 miljoen. Dit budget wordt mogelijk verhoogd. Vanuit de Tweede Kamer en Vereniging Eigen Huis kwam snel kritiek op deze verlaging en de subsidieregelingen in het algemeen. Deze regelingen moeten gemakkelijker gemaakt worden en in het geval van isolatie zou één maatregel ook subsidiabel moeten zijn. 

 

Je subsidiekansen vergroten in 2021?

Subsidies zijn lastig om goed bij te houden, maar van groot belang voor particulieren. Duurzaamheidssubsidies leveren tot wel 30% voordeel op de aankoopprijs op. Vandaar is het van belang juiste informatie aan particulieren beschikbaar te stellen om zo teleurstellingen te voorkomen. Voor particulieren is het van belang vooral te werken met erkende installateurs. De subsidieregelingen toetsen steeds strenger op hoe de isolatiemaatregelen zijn toegepast en de warmtepomp geïnstalleerd. De subsidiekansen goed voorbereiden zorgt voor een aanvraag die minder tijd en frustratie zal opleveren.

Kies uw taal
Kies uw valuta
€

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!