Menu
EUR
Stooktips

Stooktips

Door: D. Tegelbeckers Reacties: 0

Houtkachels zijn leuk, gezellig en feestelijk. Toch kunnen sommige mensen in uw omgeving last hebben van de rook. Met deze stooktips haalt u het beste uit uw kachel, en stoort u uw buren het minst.

Stooktips

1.


Gebruik natuur hout dat ruim de tijd heeft gehad om te drogen. Een paar makkelijke herkenningspunten voor droog hout: scheuren, loszittende schors, galmend geluid indien u twee stukken tegen elkaar slaat. Behandeld hout is vanwege de chemicalien niet geschikt (bijvoorbeeld sloophout, geverfd, geimpregneerd, spaanplaat, multiplex, etcetera.)

2.

Een kachel is geen “allesbrander”. Doe er geen huisvuil, plastic of papier in.

3.

Om het vuur aan te maken begint u het liefst met kleine stukjes hout of natuurlijke aanmaakblokjes, niet met vloeibare “hulpstoffen”.

4.


Zorg voor een voldoende luchttoevoer. Zo lang de rook wit of kleurloos is gaat alles prima! Donkere rook kan duiden op een onvolledig brandproces. Probeer dan meer trek te creeren door bijvoorbeeld de schuiven verder te openen, of beter te ventileren. Het kan ook zijn dat het hout nog te nat is. Indien de vlam flikkert is er waarschijnlijk ook een onvolledige verbranding.

5.

Laat het vuur vanzelf uitbranden. Als u het vuur probeert te temperen door middel van het minderen van de luchttoevoer gaat u over op onvolledige verbranding.

6.

Probeer het stoken bij mistig of windstil weer te vermijden. De rook kan dan blijven hangen, wat tot overlast kan leiden.

7. Laat de schoorsteen elk jaar vegen en leeg de aslade op tijd. Hoe schoner de kachel en schoorsteen, hoe beter de trek, en hoe minder roetdeeltjes blijven plakken.


Wij bij Groene Hoed Duurzaam wensen u veel verantwoord stookplezier!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!