Menu
EUR
Slimme regenwatersystemen hebben de toekomst!

Slimme regenwatersystemen hebben de toekomst!

Door: D.Tegelbeckers, W.Hoogstraten Reacties: 0

Zou u graag het regenwater willen hergebruiken voor uw toilet, wasmachine en tuin? Het regenwatersysteem van JustNimbus maakt dit mogelijk! Afgelopen weekend is weer een installatie in de regio Rotterdam geplaatst, en onze ervaringen zijn zeer positief.
Het door ingenieur Iwan Fransen bedachte en ontworpen systeem is reeds bij meer dan 200 huishoudens naar volle tevredenheid in gebruik. Gezamenlijk werd al 40 miljoen liter drinkwater bespaard! In dit artikel gaan we in op het belang, de werking en de kosten van een regenwaterinstallatie.

Waarom is een regenwatersysteem belangrijk?

Door het veranderende klimaat komt onze drinkwatervoorziening steeds meer onder druk te staan. Het is dus van belang maatregelen te nemen om ons drinkwaterstelsel te ontlasten. U kunt per persoon ongeveer 50 procent op het drinkwatergebruik besparen door het regenwater op te vangen en te hergebruiken voor toilet, wasmachine en tuin. Niet alleen het milieu is daar blij mee, maar ook uw portemonnee!

De voordelen op een rij

  • Kostbaar drinkwater wordt bespaard (per dag spoelt Nederland 300 miljoen liter drinkwater door het toilet!)
  • Regenwater is zacht water en bevat geen kalk
  • Door het ontbreken van kalk gaan apparaten langer mee *
  • Door het ontbreken van kalk zijn minder wasmiddelen en geen wasverzachter nodig
  • Minder milieubelasting
  • Zacht wasgoed
  • Geschikt om mee schoon te maken (onder andere streeploos opdrogen bij ramen zemen)
  • Laat geen aanslag achter in toiletten
  • Zeer geschikt voor tuin en planten (planten nemen regenwater beter op dan drinkwater)
  • Riool wordt ontlast bij zware regenbuien
  • Een positieve blik op een regenbui!

* Hard water bevat kalk. Apparaten kunnen hier minder goed tegen. Na verloop van tijd gaat kalk zich ophopen in de apparaten, wat leidt tot een verminderde werking. Uw waterkoker bijvoorbeeld moet harder werken om het water op temperatuur te krijgen; dit kost meer energie en dat ziet u terug op uw energierekening!

Hoe werkt een regenwatersysteem?

Het systeem bestaat in principe uit een waterzak, filter en pomp. De werking van een regenwaterinstallatie is als volgt. Het regenwater dat op uw dak valt, wordt gefilterd en afgevoerd naar een waterzak die zich in de kruipruimte van uw woning bevindt. Deze waterzak fungeert als reservoir voor uw aangesloten toilet, wasmachine, kranen, etc. Het systeem pompt zelf het benodigde water op, wanneer de aangesloten apparaten daarom vragen.

Is een regenwatersysteem geschikt voor u thuis?

Wilt u zelf ook het regenwater gaan gebruiken? Als u de volgende vragen positief kunt beantwoorden, is de kans groot dat het ook bij u past.

  1. Beschikt uw woning over een dak?

Het regenwater moet worden opgevangen en via een regenpijp worden afgevoerd. Via de regenpijp kan het water worden afgevangen.

  1. Heeft u een kruipruimte?

De waterzak heeft ruimte nodig. Veel woningen beschikken over een kruipruimte waar deze prima kan worden geplaatst. Vanwege het gewicht van een gevulde waterzak is het vaak lastig om hem ergens anders dan in een kelder/kruipruimte te plaatsen.
De waterzak is in elke gewenste maat te verkrijgen en dus geschikt voor iedere situatie.

Is de installatie lastig?

De installatie verschilt per woning. In de meeste meeste gevallen is de installatie met twee personen in een dag uit te voeren. Indien u over twee rechterhanden beschikt, is de kans groot dat u de meeste werkzaamheden kunt uitvoeren.

Wat als het niet regent?

In principe wordt het waterpeil op niveau gehouden. Als het echt lange tijd niet zou regenen, wordt het water aangevuld met drinkwater.

Wat kost een regenwaterinstallatie?

Bij een compleet basissysteem, bestaande uit een waterzak van 4500 liter, filter, terugslagklep, pomp en slangen/pijpen, moet u denken aan een investering van ongeveer 2750 euro inclusief btw. De aanleg van de installatie kost circa 500 euro inclusief btw.

De terugverdientijd is afhankelijk van het aantal personen dat gebruik maakt van de installatie. Het bedrag voor waterbesparing is 40 euro per persoon per jaar en de besparing op was- en schoonmaakmiddelen is eveneens 40 euro per persoon per jaar.

Subsidies

Voor het opvangen en hergebruiken van het regenwater kunt u vaak subsidie aanvragen bij uw gemeente of waterschap. Zij stimuleren de afkoppeling van regenwater op het riool. Voor de regio Rotterdam is de subsidie 500 euro per toegevoegde kubieke meter waterberging, vaak tot de helft van het aanschafbedrag. Dit betekent dat u via de subsidie als snel de helft van kosten kunt uitsparen.

Gemeente Rotterdam: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/subsidie-klimaatadaptatie/

Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard: https://www.schielandendekrimpenerwaard.nl/u-en-het-water/help-ons-bij-het-onderhoud-van-water-dijken-sluizen-en-gemalen/een-bijdrage-voor-uw-ideeen-en-gezamenlijke-initiatieven

Voor andere gemeentes kunt u het beste naar de gemeentesite of die van het waterschap om de voorwaarden te bekijken. De gemeenten die hiervoor op dit moment subsidie verstrekken zijn: Apeldoorn, Barneveld, Arnhem, Deventer, Leeuwarden, Leudal, Echt-Susteren, Nijmegen, Nunspeet, Venray, Zutphen en Rotterdam.

Woont u in België? Het Vlaamse Gewest, waar regenwateropvang vaak verplicht is, subsidieert ook regenwaterinstallaties.

Ik ben geïnteresseerd! Bij wie kan ik terecht voor advies?

Bekijk hier ons product of stuur ons een mailtje op [email protected].

Kies uw taal
Kies uw valuta
€

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!