Menu
EUR
Ook Jouw Zaak: Ecomondo & De Groene Hoed

Ook Jouw Zaak: Ecomondo & De Groene Hoed

Door: Ondernemen 010 Reacties: 0

In het pand aan aan de Dovenetelstraat werken we als Groene Hoed samen met andere ondernemers. De samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen is erg voor de hand liggend. Lees het onderstaande interview van de Gemeente Rotterdam over onze samenwerking met o.a. Ecomondo.nl

 

Ruilhandel in restproducten

Ecomondo handelt in duurzame (relatie)geschenken, Groene Hoed Duurzaam in fossielvrije ‘stook’-apparatuur. Als je dan ook nog in hetzelfde bedrijfsverzamelgebouw werkt, is een groene samenwerking snel geboren. Leon Goedhart van Ecomondo en Dominic Tegelbeckers van Groene Hoed Duurzaam gebruiken nu elkaars restproducten. In de videoreeks Ook Jouw Zaak vertellen Leon en Dominic erover.

Ondernemers Leon en Dominic geloven niet in afval. Leon: “Ik noem het liever restproducten. Want als je het nog kan gebruiken, is het geen afval.” Het hergebruiken van restproducten brengen ze elke dag in praktijk in hun verzamelgebouw in Rotterdam-Schiebroek. En steeds meer bedrijven in het pand sluiten aan. De een levert zijn gebruikte pallets in, de ander de plastic luchtzakjes die leveranciers gebruiken om een product te beschermen en iedereen spaart gebruikte kartonnen dozen. Dat levert een levendige ruilhandel op in verpakkingsmateriaal.

In de schredder

Het principe is eenvoudig. Wie een doos over heeft, kan die op de begane grond achterlaten bij Ecomondo. Daar worden de goede dozen hergebruikt om spullen in te versturen. De rest verdwijnt in de shredder en komt er weer uit als een luchtig kartonnen matje. Een prima vervanger van beschermmateriaal als bubbeltjesplastic, piepschuim of luchtzakjes. Gratis in te leveren, gratis af te halen. Met een duidelijk resultaat. Leon: “We hebben nauwelijks meer echt afval. Met alle bedrijven in dit pand zetten we nog één container restafval per week buiten. Hierdoor hoeven er ook weer minder vuilniswagens te rijden.”

Er zitten nauwelijks grenzen aan het hergebruik. Alleen dozen met een sterke geur en dozen met vochtplekken gaan bij het afval. Leon: “De rest kan gewoon gebruikt tot het materiaal op is. Misschien ziet het er iets minder fraai uit, maar mijn klanten waarderen het juist dat we dingen hergebruiken. Dat past natuurlijk heel goed bij wat we verkopen. Sterker nog, ik weet zeker dat ik klachten zou krijgen als ik plastic zou gebruiken.”

Tweedehands pallets

Dominic ontkomt niet aan plastic. Tot zijn spijt: “De boilers die ik verkoop, zijn duur en best kwetsbaar. Je wil niet dat die gedeukt en gekrast bij de klant aankomen. Dus ik gebruik in ieder geval in de hoeken van de verpakking wel van die luchtzakjes om ze goed te beschermen. Die krijg ik voor een deel van Ecomondo dus dat scheelt in de klimaatbelasting. En ik moet pallets gebruiken voor de verzending omdat ze te zwaar zijn voor de pakketdienst. Ook die krijg ik hier tweedehands van collega-ondernemers.”

Tweedehands scheelt altijd in de klimaatbelasting”

Dominic Tegelbeckers

De winst van het hergebruik is niet alleen voor het milieu, maar ook voor de ondernemers en dus voor hun klanten. “Nieuwe pallets kosten meer dan een tientje per stuk”, weet Dominic. Leon vult aan: “En een nieuwe doos kost 50 cent! Je zou wel gek zijn om nieuw materiaal te gebruiken. Als ondernemer ben je echt goedkoper uit als je zoveel mogelijk hergebruikt. Je hoeft geen nieuw verpakkingsmateriaal te kopen en ook niet te betalen voor wat je naar de stort brengt. De kosten van de shredder? Dat was een afdankertje van een ander bedrijf.”

Thee uit eigen kantoor

Leon en Dominic gaan steeds een stapje verder met hun duurzame ondernemingen. Pallets die niet meer bruikbaar zijn als pallet gaan nu naar Natuurtalent, een sociale onderneming in de buurt die er onder meer plantenbakken van maakt. Bij Dominic staat inmiddels een groene wand vol kruiden op kantoor, om zelf thee mee te zetten. Leon laat de stellingen in zijn magazijn zien, allemaal tweedehands.
Buren Rat Bikes en Kurious Recordings zijn inmiddels ook aangestoken. Leon: “De fietsenwinkel heeft enorme kartonnen omdozen om de fietsen zitten, met een mooie bedrukking erop. Eerst gingen die door de shredder maar inmiddels snijdt de opnamestudio in het gebouw er platenhoezen uit.”

Het helpt als je elkaar gewoon tegenkomt”

Leon Goedhart

Dominic en Leon snappen wel dat samenwerkingen als deze in verzamelgebouwen makkelijker te realiseren zijn dan als je elk in een eigen pand op een enorm bedrijventerrein zit. Leon: “Het helpt als je elkaar gewoon tegenkomt. En we boffen hier met de parkmanager, Edwin Markus, dat moet ook echt gezegd. Die is net zo enthousiast als wij, werkt altijd mee en komt zelf ook met ideeën. Dat geluk moet je hebben.”

TIPS van Leon en Dominic

  • Als je groener wil gaan ondernemen, kijk dan in je directe omgeving of je met iemand samen kan werken. De een zijn afval is de ander zijn verpakkingsmateriaal.
  • Je hoeft geen enorme investeringen te doen. Ook op kleine schaal kun je iets bijdragen. Bijvoorbeeld door tweedehands kantoormeubilair of apparatuur te gebruiken. Dat is duurzamer én goedkoper dan nieuw aanschaffen.
  • Maak er een sport van. Je wordt vanzelf steeds creatiever.
  • Hergebruik is niet alleen beter voor de planeet, maar ook voor je bankrekening.

 

Dit artikel is eerder verschenen op 
https://www.ondernemen010.nl/actueel/ook-jouw-zaak-ecomondo-de-groene-hoed/

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!