Menu
EUR
Houd regie over uw energie en vermijd terug leveren van zonnestroom

Houd regie over uw energie en vermijd terug leveren van zonnestroom

Door: D. Tegelbeckers Reacties: 0

De netleveranciers rekenen een tarief voor het terug leveren van stroom tijdens piek momenten op het stroomnet . Welke manieren zijn er om deze kosten te vermijden?

 

Veel Nederlanders hebben zonnepanelen aangeschaft met het idee dat ze veel rendement behalen door te kunnen salderen. Hun overproductie van stroom in de zomer wordt weggestreept tegen het verbruik in de winter. Deze stroom heeft echter niet dezelfde economische waarde. Wanneer de zon schijnt wordt er meer opgewekt dan er vraag is en raakt het stroomnet overbelast. In de winterperiode is er een energietekort, wat door de energie leverancier moet worden opgewekt tegen een hoger tarief. De kosten van het terug leveren op momenten dat het stroomnet vol is worden nu door de grote energieleverancier in rekening gebracht.


Eneco rekent 11,5 cent per  kWh voor het terug leveren van energie op het stroomnet (op een vergoeding van 14,5 cent). Dit is vergelijkbaar met de tarieven van Vattenfall en Vandebron.
Betekent dit dat zonnepanelen nu niet meer interessant zijn?
Nee, zeker niet. De terugverdientijd op zonnepanelen is nog steeds hoog. De kosten dienen als prikkel om te zorgen dat mensen meer zonnestroom gebruiken op de momenten dat het wordt opgewekt, of vermijden dat ze het stroomnet te veel belasten. Op welke manier kun je meer rendement halen uit je eigen zonnestroom en terug leveren vermijden?

Terug leveren van zonnestroom vermijden

Een voor de hand liggende manier om de mismatch tussen opgewekte zonnestroom en verbruik te ondervangen is met een batterij. De opgewekte energie wordt opgeslagen in een accu. En ’s avonds haalt u de stroom weer uit de batterij in plaats van het stroomnet. Eventueel kunt u hier ook de auto batterij voor gebruiken. Deze batterijen zijn echter nog erg kostbaar.  

 

Een meer eenvoudige manier is door de elektrische apparatuur aan te zetten wanneer de zon schijnt. Dus door de was te laten draaien wanneer je anders stroom zou terug leveren. Een effectieve toepassing is door een elektrische boiler te gebruiken. De zonnestroom wordt dan gebruikt om water op te warmen. Dit warme water wordt in een geïsoleerd boilervat opgeslagen en kan worden gebruikt wanneer de zon allang weer weg is. U heeft zo in feite een warm water batterij op elektriciteit.


U kunt het moment dat een apparaat inschakelt vaak instellen in het programma menu. Dus dat de elektrische boiler inschakelt tussen 11:00 en 16:00.
Er zijn ook manieren om dit extern te automatiseren. Bijvoorbeeld door programmeerbare adapters te plaatsen tussen de stekker en stopcontact van het apparaat. Deze adapters schakelen de stroom in op basis van een app welke ook de meterkast kan uitlezen. Zo wordt het apparaat geactiveerd wanneer de zonnestroom anders terug het stroomnet op zou gaan. Dit kan bijvoorbeeld met de Homewizard Energy Socket.

Een tweede manier is door de RS Solar of de iBoost te gebruiken. Deze meten via een sensor hoeveel zonnestroom wordt terug geleverd. Op basis hiervan geven ze elektriciteit door aan een stroomgroep welke precies overeen komt met dit volume. Een apparaat dat kan werken op een flexibel vermogen werkt de stroom weg. Dit is meestal een verwarmingsapparaat met mechanische thermostaat zoals bijvoorbeeld onze camping boiler. De boiler kan het 360 of 700 Watt zonnestroom overschot direct omzetten in warmte. Zo heeft u een flexibele output voor het teveel aan zonnestroom.

 


De zonnestroom overschotten zijn met name tijdens de zomer maanden met veel zonne-uren. Dit is ook het moment dat de woning vaak oververhit raakt. Een airco kan dienen om het teveel aan  zonnestroom om te zetten in extra wooncomfort. We hebben modellen van Solflow die direct op basis van een teveel een zonnestroom schakelen.

 

Onze meest complete oplossing bestaat uit de Econo Energie manager. Deze meet de opwekking van zonnestroom  en kan op basis van meervoudige criteria de apparaten en stroomgroepen activeren, al dan niet met een flexibel vermogen. Denk aan een elektrische boiler, elektrische auto, elektrische verwarming of een airco. Ook kan hij worden ingeregeld dat individuele stroomgroepen niet worden overbelast. Door te communiceren met de omvormer wordt het mogelijk dat er meer zonnepanelen op een stroomgroep passen en als het echt nodig is, kan de omvormer worden afgeschakeld waardoor er helemaal niets meer wordt terug geleverd aan het stroom net.
Kijk voor meer informatie over de toepassing op http://www.slimmemeterkast.nl/.

 

Er zijn dus verschillende manieren om te zorgen dat u maximaal de opgewekte zonnestroom kunt gebruiken en het terug leveren van elektriciteit aan het stroomnet kunt vermijden. Niet alleen voorkomt u dat het stroomnet verder wordt belast, u heeft er bovendien een financieel voordeel aan.


Bekijk hier de producten waarmee u het terug leveren van zonnestroom kunt vermijden:

Kies uw taal
Kies uw valuta
€

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!