Een introductie in diverse verwarmingsvormen
Hoe werkt verwarming?
We denken dat verwarming puur gaat om het opwarmen van onze omgeving. Dat is niet het complete plaatje.
De meest bekende warmtebron die we kennen is ongetwijfeld de zon. Staat u in de zon dan verwarmt zij ons lichaam door directe straling, maar ook door de omgeving om ons heen te verwarmen. De straling die wordt opgenomen door objecten, zoals een gebouw, zet straling om in warmte en verwarmt hierdoor de lucht. Dit zorgt ervoor dat een persoon minder warmte afgeeft aan zijn omgeving.
Comfortabele verwarming is dus in feite een situatie creëren waarin we een optimale hoeveelheid van warmte afgeven aan de omgeving. Ons bloed is 37 graden. Toch vinden we een buitentemperatuur van 37 graden veel te warm.
Zo moeten we rekening houden met verschillende aspecten om tot een gezonde en efficiënte manier van verwarmen te komen die voor iedereen comfortabel is.
Wat zijn de 3 verschillende vormen van warmteoverdracht?
We kennen drie verschillende vormen van warmteoverdracht, oftewel verwarmen. De meest bekende vorm is convectie, waarbij er doormiddel van een ander medium (meestal lucht) warmte wordt afgedragen en er stroming ontstaat.
Een andere manier van verwarmen kan door conductie, een vorm van warmteoverdracht middels geleiding. Dit is een erg effectieve vorm van verwarmen, maar speelt een relatief kleine rol in de context van gebouwverwarming.
De laatste manier om te verwarmen, gebeurd door straling. Omdat we in een gebouw vaak te maken hebben met verschillende wensen per persoon, kan stralingswarmte worden ingezet voor maatwerk. Hierbij wordt met name directe oppervlakte onder de straler opgewarmd, zonder de tussenliggende lucht op te warmen.
Conductie
Wanneer u met uw blote voeten op een koude vloer staat, verliest u warmte aan de vloer en krijgt u het koud. Zelfs als de luchttemperatuur comfortabel is. Deze vorm van warmteoverdracht, noemen we geleiding of conductie. De verwarming is direct en erg effectief.
Deze verwarming merkt u als u een warme kop thee vast houdt. De kop verliest in dit geval zijn warmte aan de persoon, en de persoon wordt opgewarmd. Deze vorm van verwarming wordt toegepast door een warme kruik in het bed te leggen of bij een elektrische deken.
Convectie
Bij convectie vind de warmte overdracht plaats door een indirect medium die zich door een ruimte beweegt. Dit is meestal warme lucht. De lucht (ruimte inhoud) wordt opgewarmd en daardoor voelt het comfortabel Een kenmerk van warme lucht is dat deze altijd zal willen bewegen naar boven (lichter), de koude lucht zakt naar beneden (zwaarder). Hierdoor gaat convectie verwarming samen met een zekere luchtbeweging en lichte temperatuur verschillen. Ook zult u de volledige inhoud dienen te verwarmen.
Bij gebouwverwarming worden in de meeste gevallen gebruik gemaakt van luchtverwarming, denkt u maar eens aan een radiator verwarming. Warm water wordt langs een plaat geleid met een zo groot mogelijk contact oppervlakte met de lucht (maximale warmteoverdracht) De lucht neemt de warmte op en zal hierdoor stijgen waardoor koude lucht wordt aangevoerd.
Straling
Straling verwarmt direct de aangestraalde oppervlaktes. De straling wordt in het aangestraalde object omgezet in warmte en zo ter plekke opgewarmd. Dit gebeurt meestal door de zon, maar kan ook door bijvoorbeeld een tegelkachel of infraroodpaneel. Binnenshuis kan stralingswarmte perfect gecontroleerd worden. De straling warmt dus niet de lucht op in de ruimte, maar wel bijvoorbeeld de vloer, meubels en personen. De lucht die langs de meubels gaat zal door conductie en convectie een beetje opgewarmd worden.
U kunt dus per persoon of werkplek een maatwerk verwarming toepassen. De kamertemperatuur kan een stuk lager, terwijl het wel lekker is.
Aandacht punt bij deze stralers is andere objecten een 'schaduw' kunnen werpen, die de straling tegen kan houden. Daarom worden ze meestal op het plafond toegepast.
Wat is de beste manier van verwarmen?
Dit is een kwestie van comfort en efficiëntie (kosten). Er is geen standaard 'beste systeem'.
Het beste verwarmingssysteem is maatwerk. Bij de verschillende wensen en warmteoverdrachtsvormen horen diversen systemen.
Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende aspecten zoals: het volume van de ruimte, de activiteit die in de ruimte plaatsvindt, de personen die zich in de ruimte bevinden, de belevingswaarde, verblijfsduur, isolatiegraad en het seizoen. Kortom een hoop variabelen, die aan de hand van veel verschillende verwarmingssysteem mogelijkheden bij diversen situaties passen.
Bepaalde verwarmingsbronnen lenen zich beter voor bepaalde situaties. Bijvoorbeeld:
- De infrarood verwarming die bij hoge-, en slecht geïsoleerde ruimtes toegepast wordt; Of juist in ruimtes waar veel mensen zetten met elke een eigen comforttemperatuur.
- Electrische convector wordt toegepast bij kleine ruimtes waarbij in korte tijd verwarmd moet worden, zonder dat dit te veel energie kost.
- Warm water convectoren (convectie) en vloer verwarming (straling) bij goed geïsoleerde woningen die beschikken over warmtepompen.
Vind u dit interessant? Neem dan gerust een kijkje in ons assortiment van de Groene Hoed Duurzaam of neem contact op met een van onze medewerkers.
We hebben hier slechts een tipje van de sluier over verwarming opgeworpen. Wilt u verder lezen over verschillende vormen van verwarming? Dan raden wij namens De Groene Hoed het boek “Stralingsverwarming” aan van Kris de Decker.